El Port de la Selva
Inici>El poble

Parc Natural del Cap de Creus

 

Des del març de 1998 El Port de la Selva està inclòs dins del Parc Natural del Cap de Creus, tant pel que fa a la zona marina, com a la terrestre que es troben sotmeses a diferents nivells de protecció, segons les característiques del territori.

La Península del Cap de Creus es troba situada a l'extrem més septentrional (oriental) de Catalunya. Envoltat pel mar, la seva part meridional limita amb la Plana Empordanesa (englobant els termes municipals d'El Port de la Selva, La Selva de Mar, Cadaqués i part dels de Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau Saverdera i Roses). La seva superfície ocupa una extensió d'unes 10.000 Ha., incloent-hi uns 50 Km de costa.

La Península del Cap de Creus la forma la majestuosa Serra de Rodes que es va ramificant fins arribar al mar, alternant-se muntanyes d'alçada considerable amb barrancs formats per rieres i torrents amb un cabal irregular. En aquesta zona hi trobem gran quantitat de monuments, des de dólmens megalítics a construccions medievals, com el monestir de Sant Pere de Roda, joia del romànic.Com denota la toponimia de la zona (Verdera, Selva de Mar...), antigament la serra estaba ocupada per una exhuberant vegetació, que hagué de ser domesticada per fer-la més habitable. Però l'abandonament de les pràctiques agrícoles en el nostre segle i els nombrosos incendis forestals que periòdicament assolen el massís han transformat el terreny en prats secs mediterranis i petites masses boscoses. A primera linea de mar, el vent, la sal i la textura del sòl dificulten l'arrelament de la vegetació. Tot i que a primer cop d'ull es pugui pensar que és una zona pobra, la realitat és ben contrària: hi ha diversitat d'aus nidificants i migratòries, mamífers (porc senglar, guilla, teixó o conill), tortugues de rierol i mediterrànies i espècies endèmiques d'invertebrats prou singulars. Però el plat fort es troba sota les seves aigües cristalines, amb una excepcional fauna i flora, destacant la zona entre El Port de la Selva i El Cap de Creus, a ón la tramuntana i les fortes corrents marines han configurat un espai únic.

És un dels enclaus coral.lígens més gran de la mediterrània, on hi abunda el corall vermell. La peninsularitat de la zona fa que moltes espècies marines migratòries apareguin prop de la costa, com és el cas del rorqual comú, el pelegrí, els túnids, el dofí mular o el peix lluna.
Existeixen també altres espècies permanents com el rap, l'escòrpora o la llagosta. L'estat de conservació d'aquesta zona és molt més bo que el de la resta de la Costa Brava, gràcies a les característiques del territori, però els processos urbanitzadors i la pressió estival sobre la costa ha deixat algunes empremtes.

Localització:
Contacte

Palau de l'Abat. Monestir de Sant Pere de Rodes

(17489) El Port de la Selva

Telèfon: 972193191

Fax: 972193192

pncapcreus@gencat.cat

www.gencat.cat/parcs/cap_de_creus

 
 
Interactiu
Contactin's: C/Mar, 1 Tel. 972 387 025 Fax 972 387 413 ajuntament@elportdelaselva.cat